• Τηλέφωνο: +30 2310 222 432
 • Διεύθυνση : Τσιμισκή 99, Θεσσαλονίκη / 4ος Όροφος
 • Δεύτ-Πάρ: 11:00ΠΜ - 21:00ΜΜ
 • 0
Το δέρμα είναι το μεγαλύτερο όργανο του σώματος και των εκτιμάται περίπου ως το 18% του βάρους ενός ενήλικα. Χρησιμεύει ως ένα προστατευτικό εξωτερικό στρώμα που συγκρατά την υγρασία ενώ επίσης και ως φραγμός σε μικροοργανισμούς που θα προκαλούσαν λοιμώξεις. Προστατεύει τα όργανά μας ενάντια στον τραυματισμό. Επίσης βοηθά στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος ενώ επισης έχει και δυνατότητες αυτο-ίασης.
Ο καλύτερος τρόπος για την διατήρηση δέρματός σας υγιούς, είναι να εμποδίσετε πρώτα από όλα τις δερματικές βλάβες να εμφανίζονται. Ρυτίδες, πανάδες και άλλες διαταραχές μελάγχρωσης είναι όλα το αποτέλεσμα της βλάβης του δέρματος από υπερβολική έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία από τον ήλιο. Παρόλα αυτά η διαδικασία της γήρανσης του δέρματος είναι αναπόφευκτη. Καθώς μεγαλώνουμε, το δέρμα γίνεται ξηρότερο και λεπτότερο. Επαναλαμβανόμενες κινήσεις των μυών του προσώπου, όπως θυμός – συνοφρύωση και χαμόγελο, προκαλούν ρυτίδες με την πάροδο του χρόνου. Το στρες, η βαρύτητα και η παχυσαρκία επίσης συντελούν στη γήρανση του δέρματος. Και επειδή το δέρμα είναι λεπτότερο, είναι επίσης πιο επιρρεπές σε μώλωπες.

Φωτογήρανση

Η πρόωρη γήρανση του δέρματος από την έκθεση στο υπεριώδες φως ονομάζεται φωτογήρανση. Η Φωτογήρανση συμβαίνει όταν η υπεριώδης ακτινοβολία διεισδύει βαθιά στο δέρμα, βλάπτοντας τις ίνες κολλαγόνου και προκαλώντας αυξημένη παραγωγή ινών παθολογικής ελαστίνης. Αυτή η κατανομή των συστατικών της θεμέλιας ουσίας  οδηγεί σε βαθιές ρυτίδες, λεπτές γραμμές, αποχρωματισμό του δέρματος (ηλικία ή κηλίδες) και χαλάρωση του δέρματος.

Η σωστή φροντίδα του δέρματός σας που

πρέπει να σας γίνει καθημερινή συνήθεια

Υγιεις συνήθειες ως προς την φροντίδα της επιδερμίδας κατά τη διάρκεια της ζωής μας μπορούν να μειώσουν τα συμπτώματα της γήρανσης του δέρματος. Κάνετε τα εξής:

 • Σαπουνίστε το πρόσωπό σασ με ένα ήπιο – απαλό καθαριστικό και χλιαρό νερό δύο φορές την ημέρα.
 • Στεγνώστε το δέρμα σας ταμποναριστά. Μην το τρίβετε.
 • Καθαρίστε την επιδερμίδα σα από τα νερά κύτταρα 2 φορές την εβδομάδα.
 • Βάζετε ενυδατική κρέμα στην επιδερμίδα σας αμέσως μετά το μπάνι ή το ντουζ.
 • Φοράτε αντηλιακό κάθε μέρα.
 • Φροντίστε αν είστε γυναίκα και φοράτε μακιγιάζ να αφήνετε το δέρμα σας κάποιες ώρες της ημέρας καθαρό και χωρίς κατάλοιπα του make up.
 • Μην κάνετε τεχνητό μαύρισμα. (λοσιόν μαυρίσματος / σολάριουμ)
 • Διατηρήστε τη διατροφή σας υγιή και πίνετε πολύ νερό.
 • Κοιμηθείτε αρκετά κάθε μέρα.
 • Κόψτε το κάπνισμα.
 • Αποφύγετε το στρες και το άγχος.
 • Κάνετε έλεγχο κάθε μήνα στο δέρμα σας για σημάδια που μπορεί να υποκρύπτουν κάποια κακοήθεια.
 • Επισκεφτείτε το δερματολόγο σας 1 φορά το χρόνο.

Αντιγηραντικές Θεραπείες

Πέρα από την πρόληψη σήμερα πλέον υπάρχει ένα ευρύ φάσμα μεθόδων για την επιβράδυνση των επιπτώσεων της γήρανσης στο δέρμα. Ανατρέξτε στην ενότητα αισθητική δερματολογία για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με:

 

Δερματικές Λοιμώξεις

Οποιοσδήποτε που έχει λύση στην επιδερμίδα του (ρωγμή / άνοιγμα) βρίσκεται σε κίνδυνο για λοίμωξη. Υπάρχουν 3 τύποι δερματικής λοίωξης.

Βακτηριακές Λοιμώξεις

Υπάρχουν πολλά βακτηρια που είναι φυσιολογική χλωρίδα του δέρματος και ζουν μόνιμα στην επιφάνειά του. Όμως, με μια λύση του δέρματος, αυτά τα βα΄κτήρια μπορεί να εισέλθουν και να προκαλέσουν μόλυνση και εξάνθημα. Ο Σταφυλόκκοκος είναι σύνηθες βακτήριο σε λοιμώξεις της επιδερμίδας.  Το μολυσματικό κηρίο είναι πολύ συχνό σε δερματικές λοιμώξεις σε παιδικές ηλικίες. Τοπικά ή συστηματικά αντιβιοτικά χρησιμοποιούνται για την καταπολέμησή τους.

Λοιμώξεις από Ιούς

Οι ιοί είναι παράσιτα που ζουν και αναπτύσσονται μέσα σε ζωντανά κύτταρα του οργανισμού μας. Προκαλούν είτε εκφύλιση των κυττάρων είτε διαδίδονται από το ένα στο άλλο και εξαπλώνονται. Τα περισσότερα περιστατικά ιικής λοίμωξης στο δέρμα είναι είτε απο HPV – Ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων (Human Papilloma Virus) που προκαλεί μυρμηγκιές / κονδυλώματα, είτε από τον Ιό του Έρπητα (Human Herpes Virus) ,που προκαλεί ψυχρά έλκη, ανεμοβλογιά, έρπητα ζωστήρα, έρπητα των γεννητικών οργάνων και μονοπυρήνωση. Οι ιοί δεν ανταποκρίνονται στα αντιβιοτικά και οι θεραπείες που συνταγογραφούνται στοχεύουν στην συμπτωματική αντιμετώπιση της λοίμωξης (συμπτώματα όπως το εξάνθημα, ο κνησμός, κτλ). Υπάρχουν εμβόλια για την πρόληψη ιικών λοιμώξεων.

Μυκητιασικές Λοιμώξεις

Οι μυκητιασικές λοιμώξεις του ανθρώπινου σώματος (μυκητιάσεις) επηρεάζουν μόνο την εξωτερική στοιβάδα του δέρματος. Εμφανίζονται συχνότερα ως μολύνσεις ζύμης, τσίχλα, πόδι του αθλητή ή φαγούρα.