«Υγρό» Face Lift Μη χειρουργική προσέγγιση για συνολική αναβάθμιση προσώπου

«Υγρό» Face Lift Μη χειρουργική προσέγγιση για συνολική αναβάθμιση προσώπου

Ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων έρχεται συχνά σε επαφή με τον δερματολόγο ώστε να τον συμβουλευτεί σχετικά με κάποια ενέσιμη θεραπεία στο πρόσωπο. Η προσδοκία των περισσοτέρων είναι η συνολική επιδιόρθωση διαφόρων ατελειών, όπως ρυτίδες στο μέτωπο και το μεσόφρυο, διόρθωση των ρινοπαρειακών ρυτίδων μεταξύ μύτης και στόματος, ανόρθωση της πτώσης, αύξηση του όγκου στα χείλη, διόρθωση δυσχρωμιών-λεκέδων. Κάποιες φορές απογοητεύονται όταν συνειδητοποιούν ότι δεν μπορούν να έχουν όλα με μία μόνο εφαρμογή όπως με χρήση βοτουλινικής τοξίνης. Απαιτείται συνδυασμός διαφόρων θεραπειών οι οποίες πρέπει να γίνονται και με τη σωστή σειρά!

Η επιστημονική προσέγγιση του ζητήματος είναι η επιδιόρθωση των ατελειών του προσώπου ξεκινώντας από το βάθος: Δηλαδή χρήση βοτουλινικής τοξίνης, υαλουρονικών και νημάτων. 

Το «υγρό facelift» περιγράφει μια συνδυαστική θεραπεία προσώπου που πήρε το όνομα της από την υγρή-ρευστή σύσταση των υλικών που χρησιμοποιούνται. Η βοτουλινική τοξίνη (botox/dysport) προσφέρει ελάττωση (baby botox) ή και κατάργηση της έντονης μυϊκής σύσπασης στην περιοχή του μετώπου-μεσόφρυου-και στα πλαινά του «Υγρό» Face Lift Μη χειρουργική προσέγγιση για συνολική αναβάθμιση προσώπουματιού («πόδι της χήνας») με αποτέλεσμα την αισθητή μείωση ως εξαφάνιση αυτών των ρυτίδων. Η θεραπεία με το Botox έχει διπλό όφελος γιατί από τη μία λειτουργεί θεραπευτικά μειώνοντας τις βαθιές ρυτίδες και εξαφανίζοντας τις ρυτίδες μεσαίου βάθους, αλλά και προληπτικά όταν γίνεται σε μικρότερες ηλικίες (κοντά στα 30 έτη) γιατί δεν επιτρέπει στο πρόσωπο να σχηματίσει ρυτίδες ηρεμίας με αποτέλεσμα να επιβραδύνει πολύ τη διαδικασία γήρανσης.

Το Botox επιτυγχάνει ένα πολύ «φυσικό» αισθητικό αποτέλεσμα ,καθώς το πρόσωπο δείχνει να είναι φρέσκο και «ξεκούραστο». Άρα για το ανώτερο πρόσωπο, η βοτουλινική τοξίνη είναι η θεραπεία πρώτης εκλογής.

Για την αποκατάσταση του χαμένου όγκου του προσώπου, θεραπεία εκλογής αποτελεί το υαλουρονικό. Εδώ πρέπει να τονίσουμε ότι ανάλογα με την περιοχή που θέλουμε να επιδιορθώσουμε, χρησιμοποιούμε και άλλο τύπο υαλουρονικού:

  • Για την αποκατάσταση των ζυγωματικών («μήλα») θα χρειαστούμε ειδικό υαλουρονικό που μπορεί να αποτεθεί βαθιά και μας δίνει όγκο στην περιοχή που επιζητούμε. Εκτός από την τριγωνικότητα στο πρόσωπο η εφαρμογή αυτή προσφέρει διόρθωση και των ρινοπαρειακών ρυτίδων καθώς και διόρθωση στο περίγραμμα της κάτω γνάθου, δηλαδή επί της ουσίας, ανόρθωση προσώπου.
  • Για την αύξηση του όγκου στα χείλη και τη διόρθωση του περιγράμματος του προσώπου θα χρειαστούμε ειδικό υαλουρονικό με πολύ μαλακή σύσταση.
  • Για τη διόρθωση των ρινοπαρειακών αύλακων-ρυτίδων θα χρειαστούμε ένα ενισχυμένο υαλουρονικό το οποίο να μπορεί να αντέξει στις ισχυρές δυνάμεις που αναπτύσσονται στην περιοχή.
  • Τέλος για την διόρθωση πολύ λεπτών γραμμών που δημιουργούνται στο άνω χείλος («ρυτίδες καπνιστού») ή γύρω από το μάτι, χρειάζεται αντιστοίχως ιδιαίτερα λεπτόρρευστο υλικό.

Αφού διορθώσουμε τις ελλείψεις όγκου με υαλουρονικό,  σειρά έχει η υποστήριξη και ανόρθωση του προσώπου με την χρήση των απορροφήσιμων νημάτων PDO. Αυτά ανήκουν σε δυο κύριες κατηγορίες:«Υγρό» Face Lift Μη χειρουργική προσέγγιση για συνολική αναβάθμιση προσώπου

Στα νήματα που χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία ενός πλέγματος υποστήριξης (πολύ χρήσιμα για την υποστήριξη σε πρόσωπο αλλά και στον λαιμό) ενώ προτείνουμε ανεπιφύλακτα το συνδυασμό της θεραπείας με εφαρμογή αυτόλογης μεσοθεραπείας –PRP (Platelet Rich Plasma). Η θεραπεία αυτή απομονώνει αυξητικούς παράγοντες του ίδιου του ασθενούς οι οποίοι τοποθετούνται στην περίπτωση αυτή στο σημείο εφαρμογής των νημάτων ενισχύοντας την παραγωγή κολλαγόνου γύρω από τα νήματα. Η αυτόλογη μεσοθεραπεία αποτελεί ένα ακόμα ισχυρό συστατικό του «υγρού facelift».

Η άλλη κατηγορία νημάτων περιλαμβάνει τα νήματα COQs τα οποία είναι νήματα άμεσης ανόρθωσης του προσώπου. Πολλές φορές συνίσταται η χρήση και των δυο κατηγοριών νημάτων, με τα νήματα του πλέγματος να προηγούνται.

Η δεύτερη φάση της θεραπείας ακολουθεί όταν ολοκληρώσουμε τις «θεραπείες βάθους» για να τελειοποιήσουμε το αποτέλεσμα επιδιορθώνοντας και τα επιφανειακά προβλήματα.

Ως μεσοθεραπεία προτείνουμε την αυτόλογη μεσοθεραπεία η οποία αποτελεί βασικό συστατικό του «υγρού facelift». Λέγοντας αυτόλογο εννοούμε υλικό από τον ίδιο τον οργανισμό. Το τελικό προιόν του PRP είναι πλάσμα «Υγρό» Face Lift Μη χειρουργική προσέγγιση για συνολική αναβάθμιση προσώπουτου ίδιου του ασθενούς εμπλουτισμένο με δικούς τους αυξητικούς παράγοντες το οποίο και χρησιμοποιούμε ως υλικό μεσοθεραπείας. Η τοποθέτηση των αυξητικών παραγόντων του PRP στην επιδερμίδα του προσώπου προκαλεί τη διέγερση των ινοβλαστών του δέρματος για να δημιουργήσουν νέο κολλαγόνο και ελαστίνη. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη βελτίωση της υφής του δέρματος, την σύσφιξη καθώς και την βελτίωση της εμφάνισης των λεπτών ρυτίδων. Επίσης, βελτιώνεται η θρέψη και οξυγόνωση του δέρματος καθώς η θεραπεία με PRP βελτιώνει την αιμάτωση στο δέρμα μέσω δημιουργίας νέων αγγείων (αγγειογένεση). Η μέθοδος PRP διεγείρει τους ινοβλάστες να παράγουν υαλουρονικό οξύ, προκαλώντας την αύξηση της υγρασίας και την βαθιά ενυδάτωση του δέρματος. Αυτή προσδίδει λάμψη στο δέρμα. Το PRP μπορεί να γίνει ως καθαρά ενέσιμη εφαρμογή με σύριγγα ή σε συνδυασμό με Micro-Needling δηλαδή μικρονυγμούς του δέρματος με τη βοήθεια ειδικής συσκευής σε μορφή ηλεκτροκίνητου pen.

Σε περίπτωση που έχουμε να επιδιορθώσουμε σοβαρότερες ατέλειες στην επιφάνεια του δέρματος όπως οι «ουλές ακμής» , θα προτιμήσουμε μια πιο επεμβατική fractional τεχνική σε συνδυασμό με το PRP όπως είναι το fractional laser διοξειδίου CO2

Για την λάμψη του προσώπου προτείνουμε το FRAXPEEL το οποίο είναι η εξέλιξη των peelings. Σε αυτό το «Υγρό» Face Lift Μη χειρουργική προσέγγιση για συνολική αναβάθμιση προσώπουσυνδυαστικό πρωτόκολλο χρησιμοποιούμε μια fractional τεχνική (η οποία μπορεί να είναι laser διοξειδίου ή ραδιοσυχνότητα ή μικροβελονισμός) η οποία βοηθάει στο να διεισδύσει το χημικό peeling που εφαρμόζεται αμέσως μετά βαθύτερα στο δέρμα. Δηλαδή η fractional τεχνολογία «ανοίγει τον δρόμο» ώστε να διεισδύσει το peeling ευκολότερα και βαθύτερα στο δέρμα. Αυτό μας επιτρέπει να χρησιμοποιήσουμε πολύ ελαφριά peelings όπως το κιτρικό (προέρχεται από το λεμόνι) και το μανδελικό (προέρχεται από το πικραμύγδαλο) τα οποία έχουν μικρή διεισδυτικότητα σε άθικτο δέρμα. Αυτά τα ελαφριά peelings θα μας δώσουν όλα τα ευεργετικά αποτελέσματα όπως λάμψη, σφριγηλότητα του δέρματος, εξάλειψη δυσχρωμιών, προκαλώντας ταυτόχρονα ελάχιστο ερεθισμό.

Οι παραπάνω τεχνικές μπορούν να συνδυαστούν -ανάλογα με τις ανάγκες- και με άλλες τεχνικές και τεχνολογίες όπως με κρυολιπόλυση σε συνδυασμό με ακουστικά κύματα και μεσοθεραπεία λιποδιάλυσης για την διόρθωση του υποσάγωνου (“double chin”), δερμοαπόξεση με μικροκρυστάλλους ή διαμάντι για βαθύ καθαρισμό του προσώπου. Όλα αυτά, ανάλογα με τα προβλήματα στα οποία εστιάζει ασθενής και γιατρός.

Συμπερασματικά, οι σύγχρονες προτάσεις της αισθητικής ιατρικής, μας επιτρέπουν να αναβάλλουμε ή και να αποφύγουμε τις χειρουργικές λύσεις για την αποκατάσταση του προσώπου μας.