Βάζω αντηλιακό και όμως καίγομαι… Γιατί;

Βάζω αντηλιακό και όμως καίγομαι… Γιατί;

Το αντηλιακό προστατεύει την επιδερμίδα από την πρόωρη γήρανση (φωτογήρανση) αλλά και από τον καρκίνο του δέρματος -τόσο από τα επιθηλιώματα όσο και από το εξαιρετικά επικίνδυνο μελάνωμα.

Ωστόσο κανένα αντηλιακό δεν είναι αποτελεσματικό αν δεν εφαρμόζεται σωστά.

Να τι πρέπει να προσέχουμε ώστε το αντηλιακό μας να παρέχει τη μεγαλύτερη κάλυψη:

Ο δείκτης προστασίας του αντηλιακού (SPF) δεν πρέπει να είναι μικρότερος από 30. Τα αντηλιακά με δείκτη 30 προστατεύουν από το 97% της UVB , ενώ με δείκτη 50 προστατεύουν από το 98% της UVB. Υπάρχουν πολλές ενυδατικές κρέμες που περιέχουν και αντηλιακή προστασία χαμηλού δείκτη (π.χ  SPF 15, SPF20) αλλά αυτές είναι κατάλληλες μόνο για χώρες με χαμηλή ηλιοφάνεια ή για εποχές του χρόνου όπου η ηλιοφάνεια είναι χαμηλή και ο ήλιος είναι λιγότερο «επιθετικός», δηλαδή από φθινόπωρο έως τις πρώτες μέρες της άνοιξης.

Το αντηλιακό πρέπει να είναι αδιάβροχο (waterresistant). Αυτό σημαίνει ότι παραμένει αποτελεσματικό για 40 λεπτά εντός του νερού ή πάνω σε βρεγμένο δέρμα. Μετά χρειάζεται καινούρια εφαρμογή.  Ως verywaterresistant αναφέρονται τα προϊόντα που παραμένουν αποτελεσματικά ακόμη και μετά από 80 λεπτά παραμονής τους σε βρεγμένο δέρμα. Ωστόσο, πρέπει να προσέχουμε τις παραπλανητικές διαφημίσεις, διότι δεν υπάρχει πλήρως αδιάβροχο αντιηλιακό (waterproof). Για το λόγο αυτό επιβάλλεται να ξαναβάλουμε αντηλιακό αμέσως μετά το κολύμπι και το σκούπισμα μας με την πετσέτα ή αν έχουμε ιδρώσει πολύ (αθλητική δραστηριότητα). Αν το δέρμα μας παραμένει στεγνό θα πρέπει να επαναλαμβάνουμε την εφαρμογή του αντηλιακού κάθε δύο ώρες περίπου.

Το αντηλιακό πρέπει να είναι ευρέος φάσματος δηλαδή  να προστατεύει και από τους δύο τύπους υπεριώδους ακτινοβολίας:

  • Την UVA που σχετίζεται με την πρόωρη φωτογήρανση του δέρματος και
  • Την UVB που σχετίζεται με τα ηλιακά εγκαύματα.

 Η προστασία από τους δύο τύπους της υπεριώδους ακτινοβολίας σημαίνει προστασία από τον καρκίνο του δέρματος , την πρόωρη γήρανση του δέρματος και από τα ηλιακά εγκαύματα.

Επιλέγουμε αντιηλιακό ειδικό για τον τύπο του δέρματός μας. Για παράδειγμα, υπάρχουν ειδικά αντηλιακά για λιπαρά δέρματα με τάση ακμής. Αυτά είναι πιο λεπτόρρευστα (oilfree) και δεν «μπουκώνουν» το δέρμα. Έτσι ο ασθενής με ακμή προστατεύεται από τον ήλιο χωρίς να επιδεινώνει το πρόβλημα.

Επιλέγουμε ειδικά αντιηλιακά με φυσικά φίλτρα (οξείδιο του ψευδαργύρου και διοξείδιο του τιτανίου) για τα βρέφη και τα πολύ μικρά παιδιά καθώς και για τις εγκυμονούσες. Αυτά παρέχουν τη μέγιστη αντιηλιακή προστασία. Παλαιότερα, διέθεταν λίγο μεγαλύτερη δυσκολία στην εφαρμογή τους, αλλά σήμερα η υφή των τελευταίας γενιάς αντιηλιακών είναι σαφώς βελτιωμένη. Ακόμα και με την χρήση του ειδικού αντιηλιακού είναι εξαιρετικά σημαντικό να κρατάμε τα παιδιά στη σκιά και να χρησιμοποιούμε κατάλληλη

 

ενδυμασία (ακόμα και μετά την εφαρμογή αντιηλιακού με δείκτη) όπως μακρυμάνικα πουκάμισα, μακριές βερμούδες και πλατύγυρα καπέλα.

Σε ευαίσθητα δέρματα με τάση αλλεργίας είναι επίσης καλό να χρησιμοποιούμε αντηλιακά με φυσικά φίλτρα γιατί αυτά δεν ερεθίζουν καθόλου το δέρμα. Υπάρχουν και σειρές με χημικά φίλτρα που όμως είναι κατάλληλα για «ευαίσθητα» δέρματα. Αυτά δεν περιέχουν αρώματα, χρώματα, έλαια, PABA, ή άλλα χημικά συστατικά τα οποία μπορεί να ερεθίσουν το δέρμα

Για να απορροφηθεί από το δέρμα ένα αντηλιακό απαιτούνται περίπου 15 λεπτά, οπότε καλό θα είναι να βάζουμε το αντηλιακό στο σχετικό χρόνο, πριν βγούμε από το σπίτι.

Για την καλύτερη προστασία μας, χρησιμοποιούμε ικανοποιητική ποσότητα αντηλιακού και το απλώνουμε γενναιόδωρα ώστε να καλύψουμε κάθε εκτεθειμένη περιοχή του σώματος. Απαιτείται επίσης ένα απαλό μασάζ ώστε να απορροφηθεί. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε το λαιμό, τα αυτιά, το πάνω μέρος του πέλματος και το πάνω μέρος της παλάμης. Για να προστατεύσουμε τα χείλη, επιλέγουμε ένα αντηλιακό προϊόν σε μορφή stick με δείκτη προστασίας τουλάχιστον 15 SPF. Πολλές φορές παρατηρούμε καρκινώματα στην άνω επιφάνεια της μύτης ή των αυτιών, περιοχές όπου σπανίως βάζουμε αντηλιακό. Επίσης, οι άντρες που έχουν απολέσει σημαντική ποσότητα μαλλιών πρέπει να εφαρμόζουν αντηλιακό και στο εκτεθειμένο πλέον δέρμα του τριχωτού της κεφαλής. Ιδανικά να φορούν και καπέλο για ολοκληρωμένη προστασία.

Κάθε χρόνο, είναι απολύτως αναγκαίο να ανανεώνουμε τα αντηλιακά μας, καθώς, το αντηλιακό που έχει λήξει δεν παρέχει επαρκή προστασία.

Το δέρμα μας εκτίθεται στη βλαβερή υπεριώδη ακτινοβολία κάθε φορά που βγαίνουμε από το σπίτι, ακόμη κι αν έχει συννεφιά ή καθόμαστε στη σκιά. Έτσι, πρέπει να χρησιμοποιούμε το αντηλιακό σε καθημερινή βάση, κάθε εποχή του χρόνου.